júl
4

Boszorkánykonyha

| Szerző: vackor1b | 10:42 pm

Régóta ígérem sokaknak a kedvenc (bevált) kenceficék receptjeit. Most itt (húgom jóvoltából) összegyűjtve elolvashatjátok. Természetesen a receptek eredeti szöveggel kerülnek ide, csak néha fűzök hozzá megjegyzést. Minden alapanyag beszerezhető patikából, interneten... Az E vitaminhoz hadd ajánljam inkább a patikai kapszula kiszúrás/nyomás helyett a kis üvegben kaphatót (remélem a forrásról kapunk hozzászólásban infót N. H-nétól).

Dezodor-hintőpor (kipróbálva, nagyon jó)

 

egy rész kukoricakeményítő

egy rész rizsliszt

egy rész őrölt kávé

fél rész szódabikarbóna

 

Krém dezodor (kipróbálva 35 fokban, edzésen... szuper)

hozzávalók:

3 ek sheavaj
3 ek szódabikarbóna
2 ek kukorica keményítő
2 ek kakaóvaj
2 E vitamin kapszula (kiszúrni és kinyomni az olajat)
illóolajok (pl. narancs és ylang-ylang)

Gőz fölött egy üveg edényben felolvasztjuk a shea vajat és a kakaóvajat. Ezután beletesszük a szódabikarbónát és a keményítőt, jól elkeverjük. Levesszük a gőzről, és ekkor tesszük bele az E vitamint és az illóolajakat izlés szerint. A drágább olajokból csak pár csepp kell, a normál áruból 10-30 csepp. Olcsó illóolajat (500 Ft alatt) ne vegyünk, az szintetikus.

A kész keveréket tégelybe töltjük és be vele a mélyhűtőbe. Szilárdulás után fel lehet használni.

használat: egy kis, kb. borsószem méretű darabot kikaparunk, a kezünkben felmelegítjük egy kicsit, és a hónaljunkra kenjük. Próbálkoztam azzal is, hogy üres gyufádobozba töltöm, és utána stiftként használom, de ehhez egy picit több shea vajat tettem bele. Kísérletezni érdemes.

(ha valakinek van kiürült stiftes doboza, abba is bele lehet önteni, mélyhűtő és utána, ha megszilárdult, már tarthatjuk a fürdőszobában, nem lesz semmi baja)

 

Krémesebb állagú napvédő krém

(Még csak városi rohangászáshoz használtam, nem feküdtem ki vele a napra. Arra teljesen jó volt. Remélem, ha egyszer kisüt a nap, kipróbálhatom hosszabb távra is.)

Egy bármilyen krém attól lesz krémes állagú és kevésbé zsíros, hogy víz van benne. Ebben a krémben a vízes részek is UV szűrő hatással bírnak: az aloe vera fényvédő hatása mellett még nyugtatja is a bőrt, a zöld tea pedig alacsony SPF értéke ellenére ellensúlyozza a bőrben az UV káros hatását.

70 ml kókusz olaj

70 ml kakaóvaj

30 ml zöld tea

30 ml aloe gél

3 E vitamin kapszula

2-3 evőkanál méhviasz

1 evőkanál cink oxid

1 evőkanál titánium dioxid (vagy még egy evőkanál cink oxid)

Keverjük össze a kókusz olajat és a kakaóvajat, és gőz fölött melegítsük fel. Mikor felolvadt tegyük bele a méhviaszt és kevergessük amíg jól össze nem olvadnak.  Ezután vegyük le a gőzről, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá az aloe verát és a zöld teát. Ezután jöjjön az E vitamin kapszula, majd a cink oxid/titánium dioxid. A keverést ne hagyjuk abba, csak ha kihűlt.

A méhviasz mennyiségével szabályozhatjuk a keménységet, de ne tegyünk bele túl keveset sem mert akkor nem fog feloldódni a víznemű a zsíros részben. Lehet egy kicsit illatosítani, de szigorúan csak nem fényérzékenységet okozó illóolajokkal, a levendula a legbiztonságosabb.

Egyszerre ne készítsünk sokat belőle, néhány hét alatt használjuk fel.

 

Kétfázisú arctisztító (és sminklemosó) tonik száraz bőrre

 (Messze jobban működik szerintem, mint a gyári sminklemosók)

Azért kétfázisú, mert amíg a citromlé tisztít és hámlaszt, addig az olajos rész ápol, és nem engedi, hogy kiszáradjon a bőr.

1 citrom leve

körömvirágfőzet

10 gr búzacsíraolaj

5 gr lenmagolaj

citrom és levendula illóolajok (kb. 20-20 csepp)

E-vitamin

Elkészítés:
Kifacsarom egy citrom levét, leszűröm, és hozzáadok annyi körömvirágfőzetet, hogy együtt 75 grammot tegyenek ki. Egy másik edénybe kimérem az olajokat, hozzáadom az illókat és a vitamint, jól összekeverem, majd összeborítom a citromos körömvirágfőzettel.
Természetesen soha nem fog összekeveredni a két rész, ezért használat előtt mindig jól felrázom az üveget, vattapamacsra öntök belőle egy keveset, és átdörzsölöm vele az arcomat. Sminklemosásra is alkalmas.

 

 

Testvaj alaprecept

(Nálam jelenleg a kakóvajas változat a sláger. A gyerekek is nagyon szeretik. Az egész testre jó, a borzalmas sarkakra például álomszerűen hat. Kiveszek egy darabot a kezembe, két tenyerem között pillanatok alatt kenhető lesz.)

A megadott mennyiség egy standard "muffinnyi" adag

 

30 gr szobahőmérsékleten szilárd állapotú vajféle (shea, kakaó, kókusz stb.)

30 gr hidegen sajtolt olajféle (oliva, szőlőmag, mandula stb.)

15 gr méhviasz

1 tk. kukoricakeményítő (ettől kevésbé fog ragadni, míg beszívja a bőrünk a krémet, púderes hatást kelt)

15-20 csepp illóolaj (narancs, citrom pl. a kakaóvajjal mennyei illatú)

E-vitamin a tartósításért

 

Elkészítés:

A méhviaszt, a vajat és az olajat egy előzőleg hőkezelt hőálló üvegedénybe mérjük, és gőzfürdő fölött megolvasztjuk, elkeverjük benne a kukoricakeményítőt, majd levesszük a tűzről. Ha kissé kihűlt, hozzáadjuk az E-vitamint, és az illóolajokat, formába öntjük, és néhány órán át dermedni hagyjuk. Amikor már valamennyire megszilárdult (a viasz miatt ez elég hamar bekövetkezik), én betettem a hűtőbe, úgy gyorsabban elkészült. Érdemes szilikon sütő-, vagy szappanformát választani, mert abból nagyon könnyű kiszedni a kész testápoló tömböt.

 

Mivel egyik készítmény sem tartalmaz tartósítószert, érdemes annyit készíteni, ami viszonylag hamar elfogy. Amit éppen nem használok, azt hűtőben tárolom. Az edénykéket, amibe beleöntjük a kész terméket, alkohollal szoktuk fertőtleníteni.

Lehet elsőre bonyolultnak tűnik, de állítom, aki főzni tud (egy kicsit is), annak nem lesz gondja vele. Ha együtt készítjük barátnővel, családtaggal még vidám is. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://vackor1b.blog.hu/api/trackback/id/tr893039850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2011.08.03. 18:55:40

E-vitamint üvegben a cosmio.hu-n lehet kapni :)

a fenti szövegek a lukreciakencei.hu-ról és a fitoblog.freeblog.hu-ról származnak!!

vackor1b 2011.09.06. 14:11:21

@Nils Holgersonné: Köszönöm a kiegészítést!
süti beállítások módosítása